Cacao Cake / Bolo de Cacau

 

2017-04-07-16-24-38

A receita que vos trago hoje é uma das receitas mais fáceis que podem encontrar!

Scroll down for english version

Esta foi a 3ª vez que fiz este bolo para ter a certeza que tudo estava bem com a receita e decidi inventar esta receita para usá-la como base para muitos outros bolos. Por isso, é basicamente uma receita base que podem usar para fazer muitas outras coisas e substituir neste caso o chocolate por limão, laranja, baunilha, etc.

Dei a provar o bolo a umas quantas pessoas para garantir que estava mesmo bom e que poderia guardar esta fórmula para receitas futuras. É um bolo muito simples e não tem nada de especial. É ideal para comer ao pequeno-almoço ou para acompanhar com um chá. Dependendo da imaginação, podem sempre depois fazer uma ganache ou um recheio para tornar este bolo ainda mais delicioso.

 

Cacao.jpeg

EN:

The recipe that I bring today is one of the easiest that you can find!

This was the 3rd time that I made this cake to be sure that everything was good with it and I decided to invent this recipe to use it as a basis for others cakes. So, this is basically a basis recipe that you can use to make other things and you can always replace the chocolate for lemon, orange, vanilla, etc.

I gave a piece of this cake to several people just to be sure that was good enough to keep the recipe for the future. Is a really simple cake that you can eat on your breakfast or with some tea. Depending on your imagination you can always make a ganache or a filling to make it even more delicious.

Bolo de Cacau / Cacao Cake  ( Vegan)

10 portions / 10 porções

2017-04-07-16-27-51

 

INGREDIENTS:
– 1 cup not dairy milk / 1 chávena de leite vegetal
– 1 cup brown sugar / 1 chávena de açúcar mascavado
1/2 cup oil (I used coconut) / 1/2 chávena de óleo (usei de coco)
1 tsp baking powder / 1 c. chá de fermento
– 1/2 tsp baking soda / 1/2 c. chá de bicarbonato de sódio
– 1 tsp cider vinegar / 1 c. chá de vinagre de cidra
– 1 1/2 cup all purpose flour / 1 1/2 farinha de trigo c/ fermento
– 3 tbsp cacao powder / 3 c. sopa de cacau em pó
1 flaxseed egg ( 1 tbsp flaxseed + 2 water – whisk and wait 5min) / 1 ovo de linhaça ( 1 c. sopa de linhaça + 2 de água – mexer e esperar 5 min)

  • Num recipiente juntamos primeiro o leite vegetal e o açúcar e mexemos com uma vara de arames (ou batedeira) para dissolver o açúcar. De seguida junta-se o óleo derretido e o cacau. Numa tigela à parte junta-se o vinagre e o bicarbonato de sódio e mexemos bem e juntamos de seguida aos restantes ingredientes. Por fim adicionamos o ovo de linhaça,  fermento e a farinha, mexendo sempre muito bem até ficar com uma consistência nem muito líquida nem muito espessa.  Colocamos a massa num tabuleiro e levamos ao forno a 180º C durante cerca de 45 min.

 

  • In a containter add the milk and the sugar and whisk until the sugar is dissolved. Then add the oil melted and the cacao powder. In another bowl combine the baking soda and the vinegar, whisk and add into the cake mixture.  Finally add the flaxseed egg, the baking powder and the flour and whisk until you have a dough not too liquid neither too thick. Pour into a baking tray and cook for 45 min at 356ºF. 
Advertisements

6 thoughts on “Cacao Cake / Bolo de Cacau

  1. I’ve maded it! It turned out perfect! And I really suck with cakes.
    It was one of the softest cakes I’ve tried, including non vegan cakes.
    Thanks for The recipe!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s