Orange Cake / Bolo de Laranja

2017-02-25-17-35-05

Ora aqui está mais um bolo e mais um sucesso de muitas falhas anteriores. Como estamos na época das laranjas e o meu pai tem umas bem docinhas na horta, decidi fazer um bolo bem simples de se fazer para usar as laranjas que ele me ofereceu esta semana.

Scroll down for english version

 

Este é um daqueles bolos que não tem nada de complicado, com ingredientes bem simples e que depois podem personalizar como mais gostarem ao fazer uma cobertura, recheio ou calda como foi o meu caso.

Para além da calda também  tentei  fazer uma outra coisa para deixar o bolo visualmente mais bonito mas que parece não ter dado certo 😞 alguma coisa tinha que falhar não é?! Cortei uma laranja à rodelas e coloquei por cima do bolo antes de ir ao forno e depois polvilhei com açúcar por cima. A ideia era caramelizarem e ficarem por cima do bolo… pois mas elas decidiram afundar um pouco e ficaram no meio do bolo. Confesso que podia ter sido pior, porque a laranja acabou por cozer e deixou um sabor interessante e segundo se diz aqui por casa este bolo fugiu à regra e ficou muito bom!

 

 

1248909-large

 

 

EN:

So here it’s another cake and another success after so many failures that I made before. As it’s orange season and my dad have some really sweet in his garden, I decided to make a simple cake to use these oranges that he gave me this week.

This is one of those pretty easy cakes with simple ingredients and that you can customize with what you like from the topping, to the filling or with a syrup as I made. 

Beside the syrup I also tried to make another thing to make the cake prettier but it went wrong 😞 something had to fail right?! I sliced one orange and place the slices above the cake before put in the oven and sprinkled with sugar. My idea was to caramelized orange slices and to stay on top of the cake… well but it seems that the orange decided to sink and stay in the middle of the cake. I confess that it could be worst, because at the end the orange was cooked and it gave an interesting flavor to the cake and as someone said this cake escaped from the common rule and it was really good!

*For those who don’t know Portugal: Algarve ( the southernmost region of Portugal) is the region in Europe with most sun exposure and because of that in this region are produced some of the most juiciest, tastiest and sweetestoranges! 

Bolo de Laranja / Orange Cake (Vegan) 

12 porções / 12 portions

INGREDIENTS:
– 2 chávenas de farinha com fermento / 2 cups self rising flour
– 2 ovos de linhaça ( 2 c. sopa de linhaça + 4 de água / 2 flaxseed eggs ( 2 tbsp flaxseed and 4 tbsp water)
– 1 1/2 c. chá de fermento / 1 1/2 tsp baking powder
– sumo de 2 laranjas / juice of 2 oranges
– raspa de 1 laranja / zest of one orange
– 1/2 chávena de óleo de coco / 1/2 cup coconut oil
– 1 chávena de açúcar / 1 cup sugar
– 3/4 chávena de bebida vegetal / 3/4 not dairy milk
– 1 c. chá de bicabornato de sódio / 1 tsp baking soda
– 2 c. chá de vinagre de cidra / 2 tsp cider vinegar

  • Aquecer o forno a 180º C. Para o nosso ovo de linhaça basta juntar a linhaça com a água e mexer e deixar descansar uns 10 minutos. / Preheat the oven at 356ºF. For out flaxseed egg combine the flaxseed with water, whisk and let it rest for 10 minutes.
  • Num recipiente juntar a farinha, o fermento e a raspa e mexer. Num outro recipiente colocamos o sumo de laranja e o açúcar e misturamos bem para dissolver o açúcar. De seguida junta-se o bicabornato de sódio e o vinagre de maça e mistura-se tudo. Adicionamos o óleo e metade do leite e envolvemos tudo muito bem. Juntamos estes ingredientes à farinha e vamos mexendo para envolver tudo. E por fim juntamos o resto do leite. Forramos uma forma redonda e leva-se ao forno por 35 minutos. / In a container add the flour , baking powder and orange zest. In another container combine the orange juice and sugar and whisk to dissolve the sugar. Then add the baking soda and vinegar a mix. Add the oil e half of the milk and whisk everything well. Add those ingredients into the flour and whisk. Finally add the milk remain. Line a round pan with parchment paper and cook for 35 minutes. 
  • Quando o bolo estiver um pouco mais frio faz-se uns pequenos furos por cima com um palito e colocamos a calda por cima / After the cake cool a little bit make some holes with a toothpick and pour the syrup. 

 

 

 

Para a calda / For the syrup:
– sumo de uma laranja / juice of one orange
– 3 c. sopa de açúcar / 3 tbsp sugar
– 1/2 chávena de água / 1/2 cup water

  • Colocar todos os ingredientes numa caçarola e levar ao lume e deixar reduzir até ficar em calda mas não muito espessa.  / Combine all ingredients in a sauce pan and let it reduce until you have a syrup but not too thick. 

Está pronto a comer!

It’s ready to eat! 

Advertisements

2 thoughts on “Orange Cake / Bolo de Laranja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s