Oat&Sweet Potato Porridge / Papas de Aveia&Batata Doce

porridge

 

Antes de mais uma excelente semana para todos!! Nem sempre segunda-feira tem de ser sinal de algo negativo só porque vamos começar mais uma semana de trabalho… pensemos sempre pelo lado positivo (vejam o video no fim da página). O sol voltou por estes lados, estão neste momento 20º C e está um dia lindo 😊😊😊

Scroll down for english version 

 

Para mim a semana, ou melhor, o fim-de-semana não começou da melhor maneira. Finalmente voltei a ganhar gosto pela corrida e comecei a treinar para participar num trail de 13km que vai haver na minha terrinha, mas como nem tudo corre sempre bem parece que me lesionei no pé e vou ter de parar uns tempos e dizer adeus à prova… mas enfim, como disse temos que nos manter positivos e pensar que isto é apenas o universo a nos pôr à prova e que tudo passará. Por outro lado fico mais pelo exercício em casa e com mais tempo para criar algumas receitas novas e divertidas.

Hoje pensei em trazer algo que poderá servir para o pequeno-almoço, lanche, pré e pós treino e que poderão sempre “personalizar” ao vosso gosto ao adicionarem os ingredientes que mais gostarem.

 

happy-monday-its-gonna-be-an-awesome-week

 

EN:

First of all I wish you a wonderful week!! Monday doesn’t need to be synonym of something negative just because we are starting another working week… let’s keep positive (watch the video in the end of the page). Sun is back here in Portugal and it’s 20ºC and besides that it’s such a beautiful day 😊😊😊

For me the week, or let’s say, the weekend didn’t start very well. Finally I decided to start running again and I’ve been training for a 13km trail  that will take place at my hometown, but life is not always fair and it seems that I have a running injury on my foot and I have to stop running for a while and probably I’ll not be able to participate on the trail… but as I said we need to keep positive and that this is the universe trying to test me and that everything will be ok. On the other hand, I can keep my home workout and I have more time to create some new and funny recipes.

Today I decided to bring something that you can eat on breakfast, as a snack or pre and post workout/running and you can always ‘customize’ this recipe  by adding the ingredients you like.

Oat&Sweet Potato Porridge / Papas de Aveia e Batata Doce ( Vegan, Gluten Free, Sugar Free)

1 portion / 1 porção

INGREDIENTS:
– 1 batata doce cozida ou assada / 1 cooked/baked sweet potato
– 1 chávena farelo de aveia / 1 cup instant oat
– 1 + 1/2 chávena de leite vegetal / 1 + 1/2 cup not dairy milk
– 1 c. sopa de manteiga de amendoim (opcional) / 1 tbsp peanut butter (optonal)
– 1 c. sopa de adoçante líquido (usei xarope de tâmaras) / 1 tbsp liquid sweetner ( I used date syrup)
– uma pitada de canela / 1 pinch of cinnamon

 

  • Numa caçarola colocamos a aveia, o leite, o adoçante e a canela. Mexemos tudo e deixamos cozer por cerca de 5 minutos, até começar a engrossar e assim que tiver a textura que preferirem está pronto. Para a batata doce, basta cozerem em água por 15 minutos ou no forno  depois de cozida desfazem-na com um garfo. Esta receita é uma boa ideia para aproveitarem algumas batatas doces que tenham feito para o jantar. Depois de tudo pronto basta colocarem por camadas se quiserem, num frasco hermético como está na imagem ou simplesmente numa tigela que saberá bem à mesma 😉
  • In a sauce pan put the oat, milk, sweetner and cinnamon. Stir everything and let it cook for about 5 minutes or until become thicker, and it’s done when the texture is as what you want. For the sweet potato you just need to cook it in boiling water or in the oven for 15 minutes and then smash it with a fork. This recipe is a good idea to reuse some sweet potatoes you have cooked in the day before. Then you just need to place both sweet potato and porridge by layers in an hermetic jar as the image or just in a bowl that it will be also very good 😉 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s